Novejši dimniki za prihodnost in nov način ogrevanja

Kljub dodatni denarni investiciji pri prehodu na nov način ogrevanja ali zamenjavi kurilne naprave, je dimnik nujno potrebno posodobiti. Da bi se rešil ta problem so se na trgu že nekaj časa nazaj pojavile dimne tuljave iz povsem novih materialov.
Rezultat iskanja slik za schiedel keramikaZavedati se moramo, da ima današnji dimnik zelo težko nalogo, saj sodobna kurilna peč oddaja dimne pline z nizko temperaturo, pri katerih se gorilnik peči neprestano vklaplja in izklaplja ter s tem še dodatno otežuje segrevanje dimnika na delovno temperaturo. Edini pravi sedanji sodoben dimnik je dimnik, ki se lahko hitro ogreje in hitro ohladi ter je povsem tesen in odporen na kondenz. Zaradi tega je predvsem pri obnovi dimnika aktualna dimniška tuljava iz nerjaveče pločevine. V primerjavi s klasičnimi materiali ima nerjaveče jeklo precej prednosti. Tuljava iz pločevine je plinotesna, ima majhno težo, idealno okrogel presek in omogoča enostavno izdelavo ter montažo. Številni načini izgradnje omogočajo najrazličnejše izvedbe in oblike jeklenih dimniških cevi. Zaradi gladke notranje stene so pretočni upori dimnih plinov minimalni. Zaradi hitrejšega segrevanja jeklene cevi v primerjavi z drugimi materiali je ohlajevanje dimnih plinov manjše. Dimniški sistem iz nerjavečega jekla pa tudi ni občutljiv na krčenje in raztezanje zaradi temperaturnih sprememb.

V primeru kurjenja peči z oljem ali plinom je za stanovanjsko hišo primerna jeklena dimniška tuljava s premerom od 110 do 130 mm. Ker je pločevina iz inoks jekla, je popolno odporna proti rji, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo dimnika. Ob rednem vzdrževanju dimnika proizvajalci nudijo 10 let in več garancije.

Velikokrat se najprej pojavi vprašanje kam se obrniti na nasvet za predelavo dotrajanega dimnika. Na srečo smo pri nas zelo strokovni in tehnično usposobljeni za celoten projekt adaptacije dimnika. Pomembno je, da vemo, da prenova dimnika ni samo vgradnja nerjaveče jeklene cevi v dimnik, ampak je potreben celoten projekt in popolna adaptacija starega dimnika. Najprej je potrebno dimnik dimenzionirati. Naš proizvajalec oz. partner Schiedel ima za svoje sisteme dimnikov izdelane diagrame, s katerih je mogoče odčitati potreben prerez dimniške tuljave.

Po načrtovanju projekta se prične z sanacijo dimnika. V primeru, da ima stara dimniška tuljava premajhen presek, se njo povrta s posebnim vrtalnim strojem z vrha navzdol. Ob povrtavanju se pojavi večja količina prahu, katerega se vsaj delno reši z odsesavanjem. Po končanem vrtanju se v kurilnici vgradijo še čistilna vratica, kondenzna posoda in ustrezne distančne elemente. Sestavne elemente nove dimniške tuljave se vstavi skozi odprtino za čiščenje dimnika v obstoječi stari dimnik. Na vrhu dimnika se izdela dimniški pokrov. Ta pokrov sicer za kovinske dimnike ni tako nujen kot pri zidanih, kateri so neodporni na vlago. Pokrov pa je potreben v kolikor ni vgrajen odvajalnik na dnu dimnika, saj se sicer v dimniški tuljavi nabira deževnica.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN