Sestavni deli Inox dimnika

Poznamo dve vrsti inox dimnika, to sta:

  1. Troslojni Inox dimnik
  2. Enoslojni Inox dimnik
Vsak od njih ima svojo funkcijo. Enoslojni Inox dimniki se uporabljajo samo pri sanaciji dimnika, kjer vstavimo inox cev v že uporabljen dimnik. Včasih je potrebno pri sanaciji dimnika tudi diamantno vrtanje, ki ustvari večji premer dimniškega jaška. Da kasneje lahko brez težav vstavimo v dimnik inox cev. Prav tako se lahko strošek dimnika zmanjša pri gradnji s tem da enoslojno cev vstavimo v nov dimniški plašč in toplotno izolacijo, Ampak v tem primeru ne pridobimo ustreznega certifikata in garancije. Tako da se je to bolje izogibati, čeprav pri tem prihranimo kakšnih 10€.

Troslojni Inox dimnik pa se uporablja za novogradnje in na splošno gradnje. Prednost takega dimnika je, da ga ni potrebno dodatno obdelati oziroma ometati z ometom. Če je dimnik pravilno zasnovan, mora vsebovati posodo za kondenz, da nam pri kondenziranju dimnika ne teče voda v kurilno napravo ali dimnik. Zato je dobro da to upoštevamo. 

Troslojni dimnik lahko praktično kjerkoli namestimo, potrebno je sicer upoštevati odmike od lesenih ploskev in da je vlečna cev od priključka peči navzgor še vsaj 4 metre, da je potem optimalen vlek dimnika in da vlečna cev primerno ustreza premeru dimnika, ki ga potrebuje kurilna naprava.

Najpogosteje se Inox dimniki montirajo ob fasadi. Dimnike na trgu ponujajo v različnih barvah in kvalitetah materiala. Pomembno je da dimnik vsebuje certifikat in izjavo o lastnostih izdelka.

Inox dimnik ob fasadi
Oba inox dimnika pa vsebujeta enake sestavne dele, le da ima troslojni še toplotno izolacijo in dodatno cev iz pločevine.

Pri montaži inox dimnika potrebujemo najprej konzolno pločevino ali stenski nosilec, ki ga namontiramo na točno določeno višino. S tem lahko potem točno določimo višino priključka za kurilno napravo. Pri gradnji keramičnega dimnika lahko režemo tuljavo in določimo točno višino oz. os priključka. Pri Inox dimnikih pa nikakor ne smemo rezati cevi, ker to ne ustreza pravilu požarne varnosti in je prepovedano.
Konzolna pločevina

Stenski nosilec


Na konzolno pločevino ali stenski nosilec se potem privijači posoda kondenza in na njo gor čistilna vratica.

Posoda kondenza je namenjena da voda, ki se nabere v dimniku steče iz dimnika. Ta voda se nabere zaradi kondenziranja dimnika, ampak če je vse tako kot mora biti narejeno je kondenz minimalen. To je odvisno od tipa dimnikov in kurilnih naprav.

Inox dimnik na konzolni pločevini
Čistilna vratca so namenjena že tako kot samo ime pove čiščenju dimnika, ki ga opravi dimnikar oziroma pristojna dimnikarska služba. Dimnikar uporabi posebno plastično čistilno metlico, ki je namenjena prav za inox dimnike.

Schiedel Inox dimnik vsebuje seveda tudi cevi, ki pa so standardnih velikosti 205mm, 455mm in 955mm

SCHIEDEL cev, ICS, fi,130x955 mm, 607988                  
Priključka za inox dimnik sta standardna in sta namenjena za priklop kurilne naprave na dimnik.

  • 90 stopinjski priključek namenjen za vse vrste peči
  • 45 stopinjski priključek namenjen za ogrevanje s kaminom.
45 stopinjski priključek
90 stopinjski priključek
Poleg priključka pa še zraven lahko dobimo inox prehodni kos iz troslojnega inoxa na enoslojnega ( ICS v PPL ) in inox dimniško rozeto.

Prehodni kos in rozeta
V primeru da dimnik ne poteka navpično oziroma je dimnik zamaknjen uporabimo rešitev s dimniškimi koleni. V standardu imamo kolene za troslojni dimnik 15, 30, 45, 85 in 90 stopinj. Kolena so lahko tudi nastavljiva in vsebujejo revizijska vratca.
45 koleno
15 koleno
30 koleno
Za vsak kos dimnika, ki ga skupaj povežemo oz. inox cevi, ki jih vstavljamo drugo v drugo, potrebujemo objemko PPL, ki jo stisnemo, da potem dimnik popolnoma tesni. Vsak element dimnika Schiedel ICS, ki ga kupimo jo ima zraven.

objemka PPL
Da dimnik dodatno učvrstimo imamo zato namenjena stenska držala, ki so lahko fiksna ali nastavljiva. Torej jih lahko prilagajamo po želji, prav tako imamo zraven lahko v primeru da je dimnik potrebno bolj odmakniti od stene, poseben podaljšek stenskega držala.

Stenska držala in podaljški stenskih držal
Za zaključni del dimnika oz. vidni del dimnika nad streho imamo tako imenovane dimniške obrobe, ki zagotavljajo, da okoli dimnika na strehi nebi zamakala voda. Dimniške obrobe so standardne in so prilagojene naklonu streh.

Standardne dimniške obrobe različnih stopinj,
Nad dimniško obrobo pride potem tudi obroč proti padavinam, ki zagotavlja tesnenje med obrobo in inox cevjo. Tako da ne bi prišlo do zamakanja dimnika.

Rezultat iskanja slik za ics priključek
proti padavinski obroč
Na vrhu dimnika pa potem pride konusni zaključek in ponavadi tudi kapa proti padavinam ali proti veterni pokrov.
konusni zaključek
Kapa proti padavinam
Veterni pokrov


Prednost inox dimnikov Schiedel je v montaži, saj je izjemno enostavna in hitra. Glavna prednost pred kunkurenti pa je v kvaliteti materiala, kjer je Schiedel daleč najboljši v evropi. Schiedel inox dimniki imajo 10 letno garancijo in vse potrebne certifikate in izjave o skladnosti izdelkov.

Inox dimniki so najboljša rešitev za sanacijo in tudi najbolj ugodna cenovno. Namenjeni so vsem vrstam goriv in pečem. Poleg vseh teh naštetih prednosti pa so odporni na temperaturna nihanja, korozijo ter so lahki in plinotesni. Razen čiščenja 2x letno ne potrebujejo nobenega vzdrževanja.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN