Sestavni deli keramičnega dimnika in njihove naloge

Današnji dimniki so sestavljeni iz veliko sestavnih delov, ki skupaj tvorijo celoto oziroma dimnik. Torej danes vam bomo predstavili te izdelke, ki jih uporabimo pri gradnji dimnika s keramike. Opisali bomo tudi na kratko njihove naloge.

Preden začnemo z gradnjo, najprej preverimo kje bomo dimnik postavili ter preverimo, da bo dimnik potekal mimo škarnika (špirovca) in ostalih objektov, ki bi nas lahko ovirali. Pri lesenih hišah so zelo pomembni odmiki od lesa, zaradi požarne varnosti, morajo biti minimalno 5 centimetrov odmaknjeni od lesenih ploskev. Odvisno je tudi od tipa dimnika in kakšne so njegove lastnosti požarne varnosti. V specifikacijah dimnika je potem točno določen odmik dimnika od lesenih ploskev.

Vedno preden se dimnik postavi se pod njega postavi hidroizolacija, seveda če te ni. Hidroizolacija je v malo večji velikosti, kot je dimniški plašč.

hidroizolacija
Na to hidroizolacijo se potem doda posebna malta, ki je namenjena za zidavo dimniških plaščov.
malta za dimniške plašče
V primeru gradnje dimnika v pasivne ali nizko energijske hiše se potem na dno da termo podstavek, ki preprečuje nastanek toplotnega mostu med talno ploščo in peto dimnika, ki se postavi na termo podstavek. Peta dimnika vsebuje odvod kondenza oziroma kondenzno posodo, ustrezno toplotno izolacijo iz posebnih vlaken, ter priklop za čistilna vratca
Termo podstavek
Paket pete dimnika


Pet dimnikov je več vrst, odvisno je pač za kakšen dimnik se odločimo lahko je to enojni, enojni z zračnikom, dvojni, dvojni z zračnikom ali dvojni z dvema zračnikoma. Višina pete dimnika je 107 centimetrov.

Peta dvojnega dimnika
peta enojnega dimnika
Peta enojnega dimnika z zračnikom

Zraven pete dimnika pa spada še paket pete dimnika, ki vsebuje:
  1. keramični adapter, nam točno določi premer oziroma fi dimnika, ki ga bomo imeli na dimniku oz. dimniškemu cevovodu.
  2.  konusni nastavek, uporabimo pri zaključku dimnika, na njega lahko damo kapo proti padavinam ali pa omego, odvisno od zaključka dimnika.
  3.  distančnike, uporabimo da dodatno povečamo stabilnost cevi, ki pridejo v dimniški plašč.
  4. 4x tesnilni kit, je lepilo za zagotavljanje testnosti med povezavo dimniških cevmi.
  5.  vložek za vratca namestimo kjer je priključek za dimniška vratca in jih zapremo.
  6.  gladilka za fuge uporabljamo da dobro očistimo notranji stik lepila med cevmi.
  7.  navodila za montažo


Pri pasivni gradnji Absolut dimnika v delu ostrešja dimnika uporabimo termo ločilni element, ki preprečuje toplotni most na ostrešju.


Pri navadni gradnji pa damo na hidroizolacijo betonske podstavke, s katerimi dvignemo dimnik, ker se dimnik postavi preden so končani estrihi, v primeru da ne bi podstavili betonske podstavke, bi prišli prenizko z čistilnimi vratci za dimnik ali pa bi morali rezati plašč in podlagati kondenzno posodo z opeko. Zato so v novejšem dimniškem sistemu Schiedel Uni Iso Plus dodali poseben betonski podstavek, na katerega damo kondenzno posodo.

podstavek za kondenzno posodo
Na kondenzno posodo namestimo lepilo oz. rapid kit, na keterega potem postavimo cev oz. priključek za vratca. Priključek za vratca obrnemo na stran, kjer je zapisano v načrtih gradnje objekta ali pa se dogovorimo z lastnikom, kam je najbolj priporočeno obrniti vratca, to je seveda čisto odvisno od vsakega posameznega projekta. Vratca lahko pridejo tudi čez steno, to naredimo s posebnim podaljškom oziroma tunelu za vratca.

Priklop za dimniška vratca
Čistilna vratca za dimnik

Seveda pa ne smemo pozabiti še na dva najbolj pomembna elementa dimnika, poleg dimniških cevi sta to dimniški plašč in toplotna izolacija. Pri dimniku Absolut, ki je namenjen za pasivne in nizko energijske hiše, je že v dimniškem plašču vstavljena toplotna izolacija iz posebnih vlaken.

Toplotna izolacija                                        Dimniški plašč                                     Plašč z izolacijo


Trije dimniški plašči vsebujejo meter dimnika, en paket toplotne izolacije zadostuje 1 metru dimnika,
Dimniške tuljave ali keramične cevi se razlikujejo po premerih in velikosti. Standardne velikosti cevi so; 33 cm, 66cm in 133cm. Premeri standarda cevi pa so vse od 12, 14, 16, 18, 20 in 25 fi. Prav tako velja tudi za plašče in pakete izolacije. Drugačen kot je premer dimnika drugačna sta velikost plašča in velikost toplotne izolacije.

Absolut cev 133cm


Uni Iso Plus cev 66cm

Najpomembnejši del dimnika pa je priključek za kurilno napravo. Preden se lotimo priključka moramo vedeti točno višino priključka, ki jo določa peč ali kamin. Če tega podatka nimamo, priključek naredimo na standardni višini. Priključek tudi ne smemo dati tik pod stropom zaradi požarne varnosti, tako je dobro da je najmanj 40 centimetrov pod stropom pri lesenih hišah.
Standardne višine priključka so odvisne kakšno kurilno napravo bomo uporabili.

Če je to kamin, bo priključek nekje na 200 - 220 centimetrov višine od tal, kaminske peči so nekje od 140cm - 180cm, peči na pelete ali štedilnik pa nekje od 80cm-120cm.

Če se stranka odloči za ogrevanje s kaminom uporabimo 45 stopinjski priključek, ki ponavadi potrebuje 20 fi dimnika za dober vlek. Odvisno je od moči kamina, večja kot je moč večji premer dimniške tuljave mora biti. V praksi sta najbolj pogosta premera 18 in 20 fi. Za kaminske peči in ostale peči pa pride prav 90 stopinjski priključek za peč.

                         45 stopinjski priključek za kamin
          90 stopinjski priključek za peč
 Ko z dimnikom pridemo čez streho oz. do nje lahko za sam zaključek dimnika uporabimo plašče in kasneje dimnik oblečemo v pločevino, ki je tudi najcenejša opcija. Lahko se odločimo za obložni element, ki je dodatna zaščita dimnika. Obložni element je v različnih barvah in strukturah. Lahko pa se tudi odločimo za zaključek dimnika z imitacijo opeke oziroma Final elementi, ki so različnih barv

obložni element
Obložni Element
schiedel final
Elementi Final

Na vrh dimnika pa potem pritrdimo krovno ploščo ter dodamo konus zaključka. Ponavadi je potrebno zadnjo cev pri dimniku rezati, da lahko na njo potem pritrdimo konus. Konus s posebno "dicht pasto" tudi zalepimo. Na sam Konus pa lahko potem pričvrstimo še kapo proti padavinam ali omego, ki jo pritrdimo na krovno ploščo.

Rezultat iskanja slik za krovna plošča za dimnikRezultat iskanja slik za krovna plošča za dimnikRezultat iskanja slik za dežna kapa

Na primorskem pa imamo za zaključek dimnika posebno izvedbo, ki se imenuje Final Adria.

Rezultat iskanja slik za final adria
Final Adria
V primeru da je dimnik večji od 8,5 metrov, je priporočeno dodati dodatna čistilna vratca na podstrešje. Ponekod po Sloveniji tudi dimnikarska služba to zahteva, seveda če je to možno.

Za večjo stabilnost dimnika namestimo tudi držalo dimnika med ali nad škarnike. Del ki je nad streho dodatno obtežimo z navojnimi palicami za večjo stabilnost tega dela dimnika, ki je sploh v zimskih razmerah pod velikim pritiskom.



To bi bilo na kratko kar se tiče delov keramičnega dimnika, ki jih uporabimo pri gradnji dimnika in kakšne so njihove naloge.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN