Sanacija dimnika ali je potrebna gradnja novega dimnika?

Sanacija dimnika je primerna, ko je vaš dimnik dotrajan oziroma poškodovan, do te mere da je nevaren za nadaljno uporabo. Po "zimi" ko se konča kurilna sezona je tedaj pravi čas za pregled tako kurilne naprave kot dimnika. Če se gleda s strani vplivov različnih dejavnikov, je dimnik najbolj obremenjen del hiše, pa čeprav na prvi pogled to niti ne zgleda. Odporen mora biti visokim temperaturam, vremenskim vplivom, vlagi, kislini in statični obremenitvi. Zato je še kako pomembno njegovo redno vzdrževanje in takojšnja sanacija dimnika, ko je to potrebno.
sanacija dimnika

Za katerikoli dimnik velja, da v kolikor ta ne deluje več pravilno, ni škodljivo le za kurilno napravo in zgradbo, temveč lahko postane resno nevarno tudi za našo varnost. V dimniku nastajajo strupeni plini in v kolikor ta več ne tesni, pričnejo plini namesto v ozračje izhajati skozi dimniške stene v bivalne prostore. S tem lahko nastane resna nevarnost zadušitve. V preteklosti je požar na hiši marsikdaj nastal zaradi vžiga nabranih saj v dimniku. Lokalni požar znotraj dimnika pa se kaj hitro lahko razširi izven dimniških sten.

Znaki za sanacijo dimnika

dotrajanost dimnika
Različni novi znaki na dimniku pokažejo, da je potrebna sanacija dimnika. Pri starejšem dimniku zgrajenem iz opeke je največkrat prvi znak značilen vonj po sajah znotraj bivalnega prostora. Na steni dimnika nastanejo ozke razpoke oziroma špranje, skozi katera uhaja dim v okolico. Običajno je takšen dimnik oziroma njegova obzidava v na pol razpadlem stanju, zato je potrebna nujna sanacija dimnika.
Drug pogost znak dotrajanosti dimnika so vlažni madeži na notranjih ali zunanjih dimniških stenah. Pri dimniku s tuljavo, ki ni odporna na kondenz, bo ta kondenz pričel prehajati skozi stene dimnika.Ker ima kondenzat kislinsko stanje, bo s časom pričel raztapljati smolnate in sajaste obloge na stenah dimnika, kar privede do pojava rjavih madežev, ki so grdega videza in neprijetnega vonja. Te madeže je zelo težko odstraniti, zato je potrebna sanacija dimnika.
Vzrok pojava vlažnih madežev je največkrat v neprilagojenosti dimnika na določeno vrsto kuriva. Namreč v zadnjih letih se predvsem v večjih urbanih naseljih gospodinjstva pogosto odločijo za prehod kurjenja iz trdih kuriv ali kurilnega olja na plin. To pa privede do povsem drugačnih pogojev pri delovanju v notranjosti dimnika. Z novim izgorevanjem in nižjimi temperaturami dimnih plinov imajo dimni plini precej večjo vsebnost vlage, kar povzroča hudo kondenziranje, kateremu stari klasični dimnik ne more biti več kos. Na ta pojav je še posebej občutljiv dimnik zgrajen ob fasadi objekta, visoki dimnik s potekom tuljave skozi neogrevano podstrešje ali dimnik z prevelikim presekom tuljave glede na velikost in moč kurilne naprave. Zato se v tem primeru uporabi sanacija dimnika z inox tuljavami, ali pa adaptacija dimnika in gradnja novega dimnika, kar pa bistveno poveča stroške.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN