Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

Ste se kdaj spraševali kakšen dimnik bi bil najbolj ustrezen, za mojo gradnjo oziroma bi si želeli dodatnega ogrevanja in potrebujete zato primeren dimnik. Potem Vam bom pokazal nekaj primerov v katerih se je potrebno odločiti za najbolj primeren dimnik. Ne le da bo dimnik primeren, ampak bo glede na razmerje med ceno in kvaliteto tudi najbolj ugoden in požarno varen. V glavnem pri novogradnji delimo dimnike na dve vrsti:
  1. Zidani dimnik
  2. Troslojni inox dimnik
Zidan dimnik je pri novogradnjah najbolj pogost dimnik. Odlikuje ga dolga življenjska doba in garancijo tudi do 30 let. Pri inox dimnikih pa je garancija ponavadi do 10 let, nekateri inox dimniki pa imajo tudi daljšo garancijo. Preden pa se lotite investicije v dimnik izberite primernega proizvajalca dimnikov, ki ima certifikat in izjavo o skladnosti dimnika.

Tipi zidanega dimnika, ki jih lahko vgradimo so:
  1. Enojni dimnik - dimnik z eno tuljavo. Nanj je možno priklopiti več kurilnih naprav istega tipa goriv,vendar mora biti ustrezno dimenzioniran.
  2. Enojni dimnik z zračnikom - dimnik s tuljavo in zračnikom.
  3. Dvojni dimnik - dimnik z dvema tuljavama
  4. Dvojni kombinirani dimnik - dimnik z dvema tuljava, ki so različnega premera.
  5. Dvojni dimnik z zračnikom.
  6. Dvojni kombinirani dimnik z zračnikom.
Vsi ti dimniki imajo izolacijo okoli dimne tuljave iz kamene volne, ki zdrži temperature tudi do 1000 stopinj celzija. Inox dimniki pa nimajo možnosti zračnika, tako kot to velja za zidane dimnike.

Dvojni dimnik Schiedel Absolut z dvema keramičnima tuljavama.

Dimnik znotraj stavbe

V primeru da gre za klasično novogradnjo in je pozicija dimnika znotraj objekta, potem je najbolj primeren klasični keramični dimnik. Seveda pa mora biti ta dimnik ustrezen za tip kurilne napravePrednost klasičnega dimnika pred troslojnim inox dimnikom v stavbi je, da klasičen dimnik ne potrebuje požarnega jaška. Cena kvalitetnega keramičnega dimnika in troslojnega inox dimnika je približno enaka, vendar pa požarni jašek veliko bolj podraži investicijo v troslojni inox dimnik, ki se nahaja v stavbi. Zato je v tem primeru najboljša izbira klasičen zidan dimnik, najboljše dimnik s keramično tuljavo.
Keramični dimnik v pritličju, ki se nadaljuje skozi etažo.
Požarnemu jašku se lahko izognemo pri prehodu dimnika iz prostora takoj skozi strešino, torej v tem primeru dimnik ne gre skozi etažo. To je naprimer, če je kurilna naprava postavljena v mansardi ali recimo v pritlični hiši. V poštev pride tudi galerija v prostoru. Tam pa je troslojni inox dimnik lahko viden in ne potrebuje požarnega jaška, za boljšo kombinacijo s pečjo lahko dimnik tudi prašno pobarvamo na različne barve po RAL lestvici.

Požarni jašek je montiran izključno znotraj do podstrehe, skozi streho ali zunaj pa ni primeren oziroma mora biti še dodatno izoliran, saj požarne plošče niso primerne za vlago. Kar pa je še en nepotreben strošek več. Požarni jašek zaradi svoje lahke teže ne potrebuje temelja, vendar mora biti na vsake 3 metre dodatno bočno podprt.

Troslojni inox dimnik ne potrebuje požarnega jaška saj prehaja iz prostora takoj skozi strešino. Vendar pa ker bo na dimnik priključen vgradni kaminski vložek bo ta dimnik še dodatno obzidan.
Če si torej dimnik skozi streho želimo v okrogli inox izvedbi in se dimnik nahaja znotraj hiše. Potem je najboljša možnost klasičen zidani dimnik, ki je pozidan do podstrehe in se nadaljuje skozi strešino s troslojnim inox zaključkom. Ta zaključek potem lahko prašno barvamo, tako da se dimnik sklada z barvo strehe ali njene pločevine.

Dimnik je pozidan do podstrehe, zgoraj skozi streho pa je narejen troslojni inox zaključek.

Še en primeren zaključek dimnika skozi streho s troslojnim inox dimniku. Izognili smo se rezanju špirovca.
V primeru lesene gradnje, kjer je dimnik predviden v mansardi ali nadstropju ni mogoče postaviti zidan dimnik, saj ta nima ustreznega temelja oz dimnik ni na AB plošči. V tem primeru je potrebno vgraditi troslojni inox dimnik in ga obzidati s primernim požarnim jaškom. Požarni jašek mora biti 90 minutno odporen, razred EL 90.
Dimnik pa lahko vstavimo tudi na mesto notranje ali zunanje stene, tako kot je prikazano na spodnji sliki, vendar je zato primeren samo zidan dimnik. Če je po projektu predviden dimnik pravilno, potem je zagotovljen tudi primeren menjalnik za dimnik. Takšna postavitev dimnika nam prihrani več prostora.

Postavitev dimnika ravno z zunanjo steno.

Dimnik na zunanji steni

Na zunanji steni pa je najbolj primeren troslojni inox dimnik. Sploh v primeru da ima naš objekt že izdelano fasado. Ko je izdelan montažni inox dimnik ni vidno, da bi se na fasadi poznalo karkoli, tudi preboji za dimnik ne, ker ga prekrije zunanja rozeta dimnika. 

Visokosijajni troslojni inox dimnik Schiedel ICS namenjen za ogrevanje s kaminskim vložkom. T kos s priključkom za peč in vratca v enem kosu.

Večji proizvajalci dimnikov imajo možnost izdelave in dobave priključka za vratca in priključka za peč v enem kosu. Kar poceni investicijo, vendar je takšen kos možno montirati, če so vratca nasproti priključku in ne na njegovi levi ali desni strani.

V primeru troslojnega inox dimnika niso potrebna dodatna dela, tako kot naprimer pri klasičnemu zidanemu dimniku, kjer je potrebno izdelati temelj, zagotoviti primerno statičnost in na koncu obdelati dimnik v fasadno oblogo. Zgoraj pri zidanemu dimniku na strehi je potrebno zagotoviti tudi primerne snegobrane. Sicer se pri novogradnji vseeno lahko odločimo za zidan dimnik na zunanji strani objekta, če gre dimnik naravnost gor skozi streho in je dovolj prostora.

Zidan keramični dimnik na zunanji steni s primernim temeljem.
Vendar pa je vseeno bolj primerna možnost troslojen inox dimnik. To pa predvsem zaradi svoje dimenzije, ki je občutno manjša od zidane. Prav tako lahko troslojni dimnik zamaknemo, da se izognemu špirovcu oz. drugi oviri ali ga celo speljemo ob žlebu, tako da ni potrebna dimniška obroba. Zunanji troslojni inox dimnik ne potrebuje požarnega jaška.  Spodaj pa še nekaj primerov kako lahko postavimo troslojni inox dimnik na zunanjo steno.

Primer troslojnega inox dimnika za peč na pelete, ki je speljan ob napšu oziroma žlebu

Troslojni inox dimnik namenjen za savno. Dimnik je na konzoli in podaljšku, da lahko poteka ob žlebu in ne skozi strešino.
Takšna je bila želja investitorja.
Prehod troslojnega inox dimnika skozi dve strešine.
Zelo lep primer iz spleta zamaknjenega dimnika zaradi zgornjega kukerla z dostopom čiščenja dimnika zgoraj.
Pri dimniki, ki so kratki in od priključka navzgor ne segajo v višino vsaj 4 metre ni priporočljivo da je dimnik zamaknjen, zaradi slabega vleka.

Dimnik za pasivno ali nizko energetsko hišo

Preden se lotimo vgradnje dimnika pri pasivni ali nizko energetski hiši potrebujemo zato primeren dimnik. Primerna zato sta samo dimnika Schiedel Absolut in Schiedel Absolut Xpert.

Ko se dimnik pozida se pred vgradnjo kurilne naprave naredi test zrakotesnosti dimnika. Če je dimnik narejen v skladu s pravili je tudi ta test pozitiven. Ko se dimnik postavi ga je potrebno prevleči z Schiedel lepilom. Dimnik pa že ima v osnovi okoli priključka za peč alu folijo, ki se jo po testu odstrani, tako da lahko priklopimo peč. Prav tako pa imata dimnika Schiedel Absolut sistem Blower Door test, kateri zagotavlja popolno tesnenje dimniških vratic.

Dimnik Schiedel Absolut premazan z Schiedel lepilom.
Razlika med dimnikoma Absolut in Xpert je, da je slednji dimnik bolj izoliran in da ima že v osnovi zraven termo jašek, preko katerega se priklopi dovod zraka peči ali kamina, ki ga dovaja zgoraj. Schiedel Xpert je edini zrakotesen dimnik na tržišču v evropi, ki tudi izpolnjuje vse evropske standarde zrakotesnosti.

Schiedel Absolut Xpert zrakotesen dimnik s termo jaškom.
Oba dimnika imata že izdelano peto, katera je tovarniško izdelana in vsebuje kondenzno posodo, priključek za vratca, zunanji okvir z blower door testom. Spodaj na sliki lahko vidite peto dimnika.

Peta dimnika Schiedel Xpert v višini 107 cm.
V primeru pasivne gradnje pa moramo peto obvezno postaviti na termoločilni podstavek, ki ga lahko vidite na sliki in sicer črn podstavek spodaj. Termoločilni podstavek je namenjen, da preprečuje nastanek toplotnih mostov. Zgoraj skozi strešino oziroma na delu, kjer dimnik prehaja iz toplega dela na hladen del je potrebno vgraditi termoločilni element, da ne pride do toplotnega mostu. Torej po domače povedano je termoločilni element potrebno vgraditi med izolacijo, ki ločuje ogrevan prostor od neogrevanega prostora, najpogosteje je to podstrešje.
Na spodnji sliki zgoraj je prikazan termoločilni element.

Zgornji dimniški element je termoločilni element, ki preprečuje nastanek toplotnih mostov.
Zgoraj skozi streho pa je dimnik lahko zaključen po želji, razen pri dimniku Schiedel Absolut Xpert, ki ima termo jašek. Tam ni primeren troslojni inox zaključek dimnika. Ostali dimniki ne dosegajo standardov zrakotesnosti, ki jih zahtevajo pravila.

Zaključek dimnika skozi streho po naši želji

Zaključek dimnika je del dimnika nad streho. Poznamo ogromno zaključkov dimnika, nekaj najpogostejših pa bom naštel spodaj.

Prva dva primerna zaključka sta zaključek dimnika s pločevino, ki jo izvede pooblaščen krovec, tako da obleče dimnik do krovne plošče ali v celoti. Na spodnji sliki je prikazan dimnik oblečen v pločevino do krovne plošče. Če je dimnik izveden po proizvajalčevih navodilih je to najmanjša možnost da dimnika zateka. Ker je sama krovna plošča izdelana tako, da ima padec, odkapni rob za rozeto, konus ali dimniško kapo. Tako ne more zatekati voda med cevjo in dimniškemu plašču.

Če pa je obroba izdelana v celoti brez krovne plošče pa mora ta biti tudi ustrezno izdelana in mora poskrbeti za padce, odkapne robove, predvsem pa mora biti izdelana tako, da ne more zatekati med tuljavo in dimniškemu plašču.

Dimnik ima izdelano dimniško obrobo, ki sega pod krovno ploščo. Krovna plošča je zgoraj v sivi barvi in je izdelana iz steklobetona. Starejše pa so bile izdelane iz čistega betona in so bile armirane. Še boljše pa so inox krovne plošče, ki so še bolj obstojnejše.

Drugi zaključek pa je zaključek dimnika s final elementi, ki so betonski dimniški plašči v imitaciji opeke. Priporočljivo je da dimnik ni pozidan več kot 2 metra s final elementi, saj final element vpija nase kar nekaj vlage in lahko se zgodi da dimnik začne kondenzirat. Je poleg zgornjega zaključka eden najbolj pogost pri novogradnjah. Final element je dobavljiv v treh barvah in sicer rjavi, črni in opečnato rdeči. Gre za enega najcenejših zaključkov dimnika.

Zaključek dimnika s final elementi in dimniško obrobo.
Kot tretji najbolj primeren zaključek dimnika skozi streho je troslojni inox dimnik. Prednost takega zaključka je, da ga lahko montiramo tudi na ustrezen zidan dimnik.Zaključek je možno prašno pobarvati v različne barve po RAL lestvici. Prašno barvanje je narejeno na visoki temperaturi, tako je barva zelo dolgo obstojna in se ne lušči.

Zaključek troslojnega inox dimnika v črni barvi.
Četrti zaključek dimnika pri novogradnji pa je obložni element. Obložni element je najdražji zaključek dimnika in je namenjen izključno za zidane dimnike. Ko se zidan dimnik pozida skozi streho na ustrezno in izdela dimniška obroba ter celotna streha. Potem se pride montirati obložni element s pomočjo hiaba ali avtodvigala, kjer se obložni element natakne na obstoječ dimnik. Preden pa se postavi gor ga je potrebno pravilno odrezati, glede na lego in tip dimnika.

Obložni element v strokturi opeke.
Klasično obzidan dimnik iz klinker opeke.

Obložni elementi so dobavljivi v 4 različnih površinskih strukturah in 5 standardnih barvah, več pa si oglejte na naši spletni strani.

Peti zaključek dimnika pa je primeren zlasti za primorsko in to je obzidava dimnika nad streho s klinker opeko in izdelava final adria kape.

Klasična zidana primorska adria kapa.
Ko se dimnik pozida do podstrehe se na dimnik postavi konzolna plošča, ki je primerna za obzidavo dimnika nad streho. Na spodnji sliki je prikazan dimnik s konzolno ploščo.

Keramični zidan dimnik Schiedel s konzolno plošča, namenjeno obzidavi dimnika.
Možen pa je tudi zaključek s schiedel final adrio kapo, ki je tipsko izdelan s pomočjo final elementov. Prednost tega je da ne potrebuje konzolne plošče in ni tako velik, kot so ostale primorske adria kape.

Zaključek dimnika s Schiedel final adria kapo.
Zaključke zidanih dimnikov pa je možno tudi izdelati v poljubno barvno fasado. Pri tem mora dimniki biti izoliran s trdo kameno volno najmanj 5 centimetrov. Takšen zaključek je tudi kar cenovno ugoden. Spodaj je slika kako potem takšen dimnik izgleda.

Dimnik dodatno izoliran zunaj s trdo kameno volno z zaključnim fasadnim slojem v beli barvi.
Še eden tak zanimiv zaključek dimnika pa je zaključek z dekorativnem kamnom, spodaj na sliki je en tak zelo lep primer tega, gre pa za malo dražjo investicijo.

Zaključek dimnika v dekorativnem kamnu - delo kamnoseka.

Industrijski dimniki

Industrijski dimniki so namenjeni za večje kurilnice, kjer je potrebna večja dimenzija dimnika od standardne, ti dimniki so načeloma od premera 30 cm naprej pa tja do 1 metra.

V starih časih so bili najbolj pogosti zidani TMPD dimniki, danes pa so to nalogo prevzeli troslojni inox dimniki in nekaj izjem zidanih keramičnih dimnikov do premera dimne tuljave 40 cm.

Za te dimnike inox dimnike je značilno, da imajo debelino notranje pločevine vsaj 1 mm ali več ter imajo najmanj 5 centimetrov debeline izolacije. Ker ponavadi gre za zelo visoke dimnike je potrebno zelo dobro poskrbet za njihovo statičnost in tudi vertikalno dilatacijo, če je ta potrebna.

Industrijski troslojni inox dimniki Schiedel.


























Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN