Kaminski modul z dimnikom Schiedel KingFire Parat kralj ognja med kamini

Kaminski modul Schiedel KingFire Parat je zelo unikaten kamin na našem tržišču. Gre za edini kamin, na katerega lahko postavite ustrezen dimnik in že deluje sam neodvisno od zraka v prostoru. Kamin ima certifikat o zrakotesnosti po nemških standardih.
Največja prednost kamina Schiedel KingFire Parat pa je da nam prihrani ogromno prostora.
Kamin lahko praktično vgradimo kjerkoli, že zaradi svoje velikosti in praktičnosti.

Primerjava zavzema prostora kaminske peči in kamina Schiedel King Fire Parat

Schiedel KingFire Parat je namenjen za vse vrste gradenj, tudi za pasivne in nizko energetske objekte.
Postavimo ga lahko tudi v steno, tako da nam sam kamin čim manj posega v naš prostor. Zelo prav pa pride takšen kamin v nizke oziroma pritlične hiše in v mansarde. Prednost pred navadnimi kaminskimi vložki je predvsem v tem da se dimnik nadaljuje takoj nad kaminom, kar pomeni da je ta dimnik lahko veliko krajši. Minimalen dimnik, ki ga potrebuje ta izjemen Schiedlov kamin je v višini 3 metrov. Aktivna višina dimnika pa je potem ca. 4,5 metra, ki se meri od kurišča pa do vrha dimnika kar zadostuje primernemu dimniškemu vleku, saj dimni plini grejo direktno iz kamina navzgor. Pri navadnih kaminskih vložkih pa ne, zato se njihova aktivna višina dimnika meri šele od priključka dimnika pa do vrha. Ta pa mora biti minimalno 4 metre, še bolje pa je več.

Kamin KingFire model Classico S

Schiedel King Fire Parat je v osnovi toplozračni kamin, ki črpa dovod svežega zraka iz dimniškega termo jaška. To pa ne pomeni, da je lahko vsak dimnik primeren za ta kaminski vložek.
Edini dimnik, ki je primeren zato je Schiedel ABSOLUT 18L. V osnovi gre za dimnik z zračnikom, vendar je že v osnovi plašč in zračnik izoliran, tako da se ne morata mešati topel in mrzel zrak, zato se imenuje dimnik s termo jaškom. V dimnik pa je vstavljena keramična tuljava fi 180mm. Keramična dimniška tuljava je odporna na vžig saj in zdrži zelo visoke temperature tudi nad 1000 stopinj.

Prikaz postavitve kamina KingFire in dimnika Schiedel Absolut
Obstaja pa tudi možnost toplovodnega kamina Schiedel KingFire Parat AQUA na katerega je možno priklopiti centralni sistem. Takšen kamin ima izkoristka tudi do 90%. Možnost dobave kamina  Aqua je v dveh možnih višinah in sicer 2860mm in 2960mm. Velikost kurišča toplovodnega kamina King Fire je 360 x 233 x 358 mm.

Toplozračni kamin Schiedel KingFire Aqua

Vsi kamini King Fire so dimenzije 55x55cm in so dobaljivi v štirih različnih višinah in sicer:

  • 2640mm
  • 2740mm
  • 2860mm
  • 2960mm

V grobem pa delimo kamine King Fire na 4 različne modele:

    1. Classico S - toplozračni kamin klasičnega dizajna s sivim kovinskim ohišjem.
    2. Lineare S - toplozračni kamin dizajna z ravnimi linijami s črnim steklenim ohišjem. 
      Toplozračni kamin KingFire Lineare S
    3. Rondo S - toplozračni kamin dizajna z rahlo zaokroženimi sivimi vrati kurišča za še širši pogled na ogenj. 
      Toplozračni kamin Schiedel Kingfire Rondo S
    4. Aqua S - toplovodni kamin s toplotnim izmenjevalcem za dodatno podporo centralnemu ogrevanju.
Vsi modeli kaminov Schiedel KingFire Parat

Z letom 2018 pa sta prišla na tržišče tudi tristranski model Schiedel KingFire Grande S in kaminski modul na plin KinFire Lineare G.

Toplozračni kamin Schiedel KingFire Grande S

 Na spodnjem videoposnetku je kratka video predstavitev novih modelov kaminov King Fire.


Sam kaminski modul je sestavljen iz betonskega jaška, ki je znotraj primerno izoliran in izdelan, tako da po dimniški tuljavi odvaja dimne pline, po termo jašku pa dovaja dovod svežega zraka v kamin. V jašek je vgrajen kaminski vložek iz litoželeza, ki znotraj oblogo iz šamota. Ko je kamin postavljen v prostor ga lahko takoj obdelamo. Načinov obdelave je več od pleskanja, dekorativnega kamna, ploščic, akumulacijskih plošč, keramičnih oblog ipd. Zraven kamina se lahko izdela prostor za shranjevanje drv. Schiedel tudi ponuja dodatno že izdelane niše za drva, različne keramične obloge z različnimi dizajni, kaminske klopi v različnih dizajnih, pribor za kamin, zaščita pred iskrami in še mnogo več.



Kaminski vložek KingFire ponuja 4 različne možnosti postavitve dimnika, te si lahko pogledate na spodnji sliki.

Postavitev možnosti dimnika, ki jo izberemo glede na načina vgradnje kamina

Nasveti za montažo kamina in dimnika

Preden naročimo kamin je najprej potrebno določiti, kje bo kamin stal. Na podlagi načrta oziroma želje stranke, potem mi določimo primerno postavitev dimnika glede na situacijo. Preboji plošč morajo biti minimalni 70x70cm, da se lahko s pomočjo hiaba oz. avtodvigala kaminski modul vstavi na primerno mesto v objektu.
Pri novogradnji je priporočljivo kamin postaviti v prostor preden se pokrije streha. Če to ni možno se lahko kamin tudi pripelje in postavi v prostor kjer je predviden, ampak mora biti vseeno narejen ustrezen preboj zgornje plošče. Ko se pozida dimnik skozi streho je le tega možno zaključiti v različnih načinih. Dimnik lahko pozidamo s final elementi, ki so zidaki v imitaciji opeke. Lahko ga oblečemo tudi v pločevino ali nanj postavimo obložni element. Dimnika nikoli ne smemo dodatno izolirati s stirodurjem ali stiroporjem oziroma kakršnemukoli materialu, ki je gorljiv, ampak izključno s trdo kameno volno, ki je negorljiva.

Montaža kamina Parat
Dimnik je priporočljivo na hladnem delu oz. kjer prostor ni ogrevan dodatno izolirati s 5 centimetersko trdo kameno volno. Dimnik lahko potem omečete ali ga oblečete z negorljivimi knauf ploščami ali s farmacell ploščami. Če gre dimnik skozi etažo in ne direktno skozi streho je potrebno vgraditi dimniška vratca in vratca za pregled zračnika. Da lahko preko odprtine sčistimo dimnik in zračnik, če bi se slučajno kakšna žival naselila noter. Osje ali sršenovo gnezdo je pogost pojav v dimniških zračnikih. Odmik dimnika od gorljivih materialov je minimalno 5 centimetrov. To je potrebno upoštevati predvsem pri prehodu skozi lesene etaže in stene oz. večjih lesenih površin. Strešne letvice, ki imajo manjšo površino pa se načeloma lahko dotikajo dimnika.

Primer osnovne obdelave kamina
Ko se kamin postavi in pozida dimnik lahko pričnemo z urejanjem kamina po naših željah. Zraven kamina so priložena navodila za končno sestavo mehanizacije kamina in kurišča. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate tudi princip delovanja kamina.



Za zaključek lahko povemo, da so naše stranke izjemno zadovoljne z delovanjem in izgledom kaminov Schiedel King Fire. Zelo lep je pogled na ogenj v kurišču in zelo dobro ogreje bivalni prostor. Izkoristek toplozračnih kaminov King Fire pa je do 80%, kar je zelo dobro.

Več o tehničnih specifikacijah, prednosti in lastnosti kaminov Schiedel King Fire pa si lahko preberete v našem katalogu ali na naši spletni strani kamina Schiedel King Fire Parat.

Primer končnega izgleda kamina

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN