Vrste dimnikov in elementi dimnika - 3. Del : Šamotni Dimniki in Plastični Dimniki

Šamotni Dimnik

Šamotni dimniki so v zadnjih desetletjih najbolj pogosto uporabljeni in zidani dimniški sistemi. Za šamotni dimnik velja, da je troslojen sistem, torej je sestavljen iz plašča, toplotne izolacije oz. kamene volne in dimniških tuljav iz šamota. Dimniška tuljava je okrogle oblike. Sama gradnja dimnika je popolnoma enostavna, saj se elemente sestavlja. Po končani gradnji šamotnega dimnika se je zgornji del konstrukcije obzidal še z opeko. Ta konstrukcija je bila posebna konzolna plošča.

Sam plašč je sestavljen iz lahkega betona. Med plaščem in tuljavo pride kamena volna, ki je namenjena za izolacijo dimnika. Notranja tuljava pa mora biti izdelana iz ognjeodpornega šamota. Je pa zadnje 10 let šamot zamenjala, najprej pol keramika, nato pa je prišla še v celoti keramika. Zato je ogromna razlika v kakovosti med šamotom in keramiko, saj je keramika obstojna tako na visoko, kot na nizko temperaturo, s tem onemogoča da bi prišlo do kondenza skozi dimniške tuljave. Poleg tega pa stari šamot se ne odlikuje najbolj pri stabilnosti, odpornosti proti kislinam in plinski neprepustnosti, tako kot se keramika.
Šamotni dimnik je bil najbolj primeren za kurjavo na trda goriva (drva,sekanci,peleti) in na lahko kurilno olje.

šamotni dimnik
Novejši Šamotni Dimnik

Plastični Dimnik

Plastični dimniški sistemi iz sodobnih materialov iz visoko kvalitetne plastike so namenjeni predvsem za nizke temperatura, nekje do 160 stopinj. Torej so primerni za kurišča na olje in plin, na temperature, ki ne presegajo 160 stopinj.

Plastični dimniški sistem vsebuje dimniške tuljave, fazonske kose, kolena, spojke, čistilne odprtine, odtoke itn. Ti elementi so izdelani iz visokokakovostnih umetnih snovi, polimerov ali PVDF (polinivildenfluorida).
Plastičen dimniški sistem je odporen na korozijo, UV žarke,ozonske spremembe, staranje, temperaturo in je difuzijsko nepropusten. Sestavljen je iz togih ali gibljivih cevi in je namenjen za sanacije obstoječega dimnika in novogradnje, ki uporabljajo nizko temperaturne kotle na olje ali plin.

Pri novogradnji tuljave vstavljamo med gradnjo ognjevarne obloge ozirom jaška, ki je zidan iz enostavnih betonskih plaščov in so brez toplotne izolacije, medtem ko pri sanaciji dimnika tuljavo, kar vstavimo oz. povlečemo skozi dimnik. Gibljive cevi so premere 80 mm pa do 200 mm, toge cevi pa so premera 75 mm pa do 315 mm. Za območje dimnih plinov do 120 stopinj celzija se lahko uporabljajo tudi cevi iz polipropilena (PPs).

plastični dimnik
Plastične Dimne Cevi

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN