Osnove vzdrževanja in čiščenja dimnika

gradnjo novega dimnika ali sanacijo starega dimnika ne smemo misliti, da lahko s tem na njega kar enostavno pozabimo. Dimnik je potrebno redno pregledovat in vzdrževat. Še vedno je v javnosti prepogosto mišljenje, da je pogosto čiščenje dimnika potrebno samo zaradi zakonodaje in zaslužka vzdrževalcev dimnikov. Če se dimnik redno ne vzdržuje, obstaja realna možnost nastanka požara.


dimniška vratcadimniški požar

Najbolj pogosto pride do požara v starejših zgradbah, kjer je ogrevanje izvedeno na trda kuriva. Vzdrževanje dimnika izvaja pristojno dimnikarsko podjetje. Za nemoteno vzdrževanje je zato potrebno na dimniku zagotoviti ustrezne odprtine z čistilnimi vratci. Te so nameščene na dnu, oziroma pod priključkom na dimnik. S pomočjo te odprtine dimnikarji pregledujejo notranje stanje dimnika in čistijo nabrane saje, pepel in ostali material, ki je prišel v dimnik ali je odpadel s tuljave.

Pri kurjenju na trda kuriva je potrebno dimnik očistiti najmanj dvakrat v kurilni sezoni. Namreč pri izgorevanju trdega kuriva se saje znotraj dimnika zelo hitro kopičijo. Pri ogrevanju s plinom se tvorba saj v dimniški tuljavi pojavi redko. Ob pravilnem delovanju dimnika se pojavijo šele na nekaj let. Kljub temu je po predpisu treba dimnike plinskih in tudi oljnih kurišč pregledati enkrat na leto.Na ta način se še najbolj zgodaj odkrije morebitne nepravilnosti.


dimniške saje


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Najpogostejše napake pri uporabi, montaži in projektiranju dimnika

Kateri dimnik je najbolj primeren za mojo gradnjo?

OBVEZEN DOVOD SVEŽEGA ZRAKA ZA KAMINSKO PEČ ALI KAMIN